Klima uređaji-saveti - Samsara

Klima uređaji-saveti

SOLARNA SUNČEVA ENERGIJA

solarni paneli2

Poslednjih godina u Srbiji postoji sve veći interes za alternativne energetske izvore, naročito za Solarnu sunčanu energiju. Da bi se energetska kriza učinila podnošljivim, trebalo bi da razvije nove izvore energije koje delotvornije iskorišćavaju energiju, i u skladu sa tim treba menjati i način života odnosno štedeti energiju. Razne procene se mogu navoditi o iskorišćavanju sunčane energije u skorijoj budućnosti, i sigurno će se u narednih nekoliko godina povećati udeo sunčane energije.
Postoje 3 režima korišćenja sunčane energije:

– konverzija u toplotnu energiju,
– konverzija u električnu energiju,
– dobijanje energije iz biomase.

Sunčana energija može se na više načina pretvoriti u električnu energiju. Najjednostavnija je direktna konverzija pomoću sunčanih ćelija. Princip rada sunčanih ćelija zasniva se na fotonaponskom efektu.

NAČIN FUNKCIONISANJA SOLARNOG FOTONAPONSKOG SASTAVA

solarni paneli3

Solarni sistemi rade na principu pretvaranja dnevne svetlosti u električnu energiju. Sunčeve zrake pretvaramo u termičku energiju pomoću solarnih kolektora.

Fotonaponske ćelije se sastoje od dva različita nabijena poluprovodnika između kojih, kada su izloženi svetlu, teče elektricitet. Zatvorimo li strujni krug između solarnog kolektora i nekog potrošača, npr sijalice, struja će poteći i potrošač će biti snabdeven električnom energijom, odosno će sijalica zasvetleti.

Solarni moduli zbog svojih električkih svojstava proizvode jednosmernu struju. Komponente kao što su izmenjivači (charge controlers), baterije i invertori regulišu, akumuliraju i isporučuju električnu energiju krajnjem potrošaču. Zavisno o potrebnoj snazi i obima sunčeve energije koriste se, jedan ili više modula. Izmenjivač (charge controler) povezuje module, bateriju i potrošače te štiti bateriju od prevelikog punjenja ili pražnjenja jakog. Da bismo jednosmernu el. energiju pretvorili u naizmeničnu, potreban nam je inverter. Inverter pretvara jednosmernu električnu energiju u naizmeničnu (220V) kako bi s njom mogli pokretati razne potrošače koji su napravljeni za rad na naizmeničnu električnu energiju (220V).

PODELA SOLARNIH MODULA

Kao što je navedeno pomoću fotonaponskog efekta može sunčana energija da se direktno pretvori u električnu u sunčanim ćelijama. Kada sunčana ćelija apsorbuje sunčevo zračenje, fotonaponskim efektima na njenim krajevima proizvede EMS i na taj način sunčana ćelija postaje izvor električne energije. Sunčana ćelija je PN-dioda. U silicijskoj sunčanoj ćeliji na površini pločice P-tipa silicijuma difudirane su primese kao npr fosfor tako da na tankom površinskom sloju nastane područje N-tipa poluprovodnika. Da bi se skupili naboji nastali apsorpcijom fotona iz Sunčevog zračenja na prednjoj površini nalazi se metalna rešetka, a zadnja strana prekrivena je metalnim kontaktima.

fotonaponska-celija

Postoje solarni moduli profesionalnog kvaliteta u svim tehnologijama:

– Monokristalni (najviši stepen delovanja na tržištu),
– polikristalinska (pogonsko iskustvo bez konkurencije),
– triple-junction (izvrstan output u uslovima smanjenja sunčeve svetlosti).

moduli  Solarni fotonaponski moduliFotonaponski moduli pretvaraju sunčevu energiju  u električnu. Sastavljani od solarnih ćelija koje su takvog oblika i izrade da su zaštićene od bilo kojeg vremenskog uticaja. Moduli dolaze uokvireni aluminijumom ili bez okvira, a potonji nalaze upotrebu pri ugradnji u pročelja kada se pričvršćuju posebnim tehnikama. Solarni moduli u našoj ponudi rezultat su više godina neprekidnog istraživanja, razvoja i proizvodnje. Superiorni kvalitet omogućava životni vek od 20 + godina pod najtežim uslovima olujnog vetra, kiše, morske vode, snega i ekstremnih temperatura.
controler Solarni regulatori naponaSolarni regulatori DC napona pretvaraju promjenjljivi jednosmerni napon solarnih modula u precizno kontrolisane napone kojima se puni i održava baterija te se napajaju jednosmerni potrošači. Napon baterije automatski se podešava zavisno o tipu, stanju napunjenosti i temperaturi baterije, dok se napon potrošača održava konstantnim. Svi regulatori potpuno su automatizovani uređaji. Solarni regulatori za napone solarnih modula, baterije i potrošača 12V do 48V. Struje solarnih modula i punjenja baterije pojedinog regulatora 8A do 200A.
vse Solarne baterijeCiklični način rada, neizbežan u solarnim sistemima, skraćuje životni vek baterije. Zato je najvažniji zahtev na baterije u solarnim sistemima povećana izdržljivost u cikličnom režimu. Drugi bitan zahtev je što veći stepen delovanja, odnosno da je što manja razlika između dobijene energije iz baterije tokom pražnjenja i utrošene energije tokom punjenja. Baterije koje ispunjavaju ova dva uslova nose oznaku SOLAR i nazivaju se solarne baterije. Solarne baterije standardne ili profesionalne kvalitete, kapaciteta pojedinih ćelija 50h do 3000, u klasičnoj ili hermetički zatvorenoj podlozi.
swserie DC / AC pretvaračSofisticirani mikroprocesirani izmenjivači superiornih tehničkih karakteristika. Svi izmenjivači imaju izlazni napon sinusnog talasnog oblika te stabilnog iznosa i frekvencije čime je omogućeno napajanje osetljivih trošila (informatička oprema, radio, TV i sl). Sposobnost vremenski ograničenih preopterećenja omogućava napajanje potrošača sa velikim startnim strujama (motori u elektroalatima, kompresori u frižiderima i dr). Bezbednost   pogona povećana je opremanjem izmenjivača potpunom zaštitom od kratkog spoja na izlazu i galvanskim odvajanjem ulaza i izlaza izmenjivača. Solarni izmenjivači za ulazne napone 12V do 48V. Izlazni napon 230V, 50Hz. Izlazne snage pojedinog izmenjivača 150VA do 3500VA.

Top