Servis klima - Samsara

Servis klima

servis klima

UŠTEDA ELEKTRIČNE  ENERGIJE  REDOVNIM SERVISOM  JE VEĆA NEGO ŠTO VAS KOŠTA GODIŠNJA CENA SERVISA!

Servisiranje i održavanje klima uređaja uključuje redovno, periodično praćenje rada klime i preventivno izvršavanje potrebnih servisnih zahvata, a u svrhu pravilnog rada rashladnog uređaja. Servisiranje klime poželjno je uraditi pred letnju sezonu ( od marta do juna ) ili kada se uređaj koristi za grejanje preko zime ( od septembra do decembra ). Klima uređaj se servisira jednom godišnje, a trgovinske radnje, pekare, kancelarije, skladišta, ugostiteljski objekti,server sobe,na svakih šest meseci.

Svi korisnici naših usluga mogu da ostvare višegodišnju garanciju na svoje klima uređaje redovnim servisom klima koje su montirane od strane naših ovlašćenih montažera. Potrebno je da Vas svake godine pozove naš servis i zakaže Vam redovno godišnje servisiranje klima uređaja. Serviseri koje Vam mi pošaljemo, posle obavljenog posla mogu Vam produžiti garanciju. Važno je napraviti godišnje hemijsko čišćenje od strane servisa i van garancije.

Servis klima uređaja podrazumeva:

  • čišćenje i dezinfekciju filtera unutrašnje jedinice antibakterijskim sredstvom
  • čišćenje i dezinfekciju isparivača
  • kontrolu turbine klima sistema
  • kontrolu pritiska freona u rashladnoj instalaciji
  • proveru freona
  • proveru elektronike
  • pregled kontakta na elektroinstalaciji
  • proveru prohodnosti kondenzacionih kanala i kondenzacionih creva
  • proveru curenja freona i dotezanje holendera ( dopuna freona po potrebi )
  • puštanje u rad uređaja sa kontrolom radnih parametara

General_12p_0907

U SERVIS SPADA:

1) ČIŠĆENJE ISPARIVAČA  -Isparivač koji se nalazi u unutrašnjoj jedinici zagreva ili  hladi ( zavisno od upotrebe ) vazduh gde se nalazi na usisnoj strani Vašeg uređaja. Velike čestice iz vazduha se zadržavaju na filteru ( mrežasti filter ) koji Vi treba da čistite više puta godišnje mlakom vodom. Deo vazduha, duvanskog dima i prašine iz prostorije lepe se za isparivač i prljaju ga. Ako su filteri na unutrašnjoj jedinici zaprljani, dolazi do pada kapaciteta rada klima uređaja. Klima uređaju sa zaprljanim isparivačem je potrebno mnogo više radnih sati dabi napravila isti efekat hlađenja ili grejanja u odnosu na čisti klima uređaj ( takođe se odražava i na potrošnju struje ), jer klima u tom slučaju duže radi da postigne temperaturu i ne smanjuje snagu. Prljav isparivač je pogodan za stvaranje raznih bakterija i mikroba.

Vrlo je važno napraviti godišnje hemijsko čišćenje od strane servisa i van garancije. Isparivač unutrašnje jedinice se čisti specijalnim hemikalijama koje ne oštećuju aluminijum (samo serviseri ih koriste  za dezinfekciju i ubijanje bakterija), kojima se čisti nečistoća, masnoća. Ne deluju korozivno na aluminijum isparivača i ne štete strujnim delovima.

2) PREGLED KOMPLETNE INSTALACIJE (električne i mehaničke) Spoljna jedinica klima uređaja izložena je vremenskim nepogodama, velikoj hladnoći, suncu, soli pa je podložna bržem propadanju . Izolacija vremenom ispuca od sunca, nosači koroziraju, a   ponekad se dešava da zbog jakog vetra ili neke druge nepogode, može poremetiti rad klima uređaja. Takođe, može doći do kapanja vode oko spojeva ili do začepljenja kondenzata zbog prašine i nečistoće (najčešće se dešava da se voda vraća i curi kod unutrašnje jedinice prilikom zapušenja creva za odvod vode).  Sve spojeve detaljno pregledamo, a protok vode čistimo bez obzira što nije došlo do začepljenja (kao mera predostrožnosti).

3) PREGLED GASA I DOPUNA GASA – Gas se tokom vremena može gubiti iz uređaja (i to vrlo lagano) pa se iz tog razloga i vrši redovan servis klime. Gumice ventila na klimi od starosti mogu propuštati  gas u atmosferu. Rezultat malog nedostatka gasa je neprimetan i neuočljiv (misli se da klima radi i da je  sve u redu ). Tada klima ne radi punim kapacitetom i uočljiv je pad snage i (moguć) kvar na kompresoru koji se pregreva, jer ima manji kapacitet gasa unutar sistema. Gas je stalno pod pritiskom i kad klima ne radi i poželjno je da servis jedanput godišnje pregleda klimu. Kompresor je najskuplji deo na uređaju, koji vredi više od 50% od vrednosti cele klime. Ako je fabrički sistem neispravan može doći do gubitka gasa. Klima je uvek pod pritiskom gasa,čak i kada  je ugašena.I potrošači koji klimu koriste vrlo retko moraju vršiti kontrolu, odnosno raditi servis na uređaju(jednom godišnje).

4) ČIŠĆENJE FILTERA Postoje mrežni filteri koji se peru (to radite Vi) i filteri koji su jednokratni pa se menjaju. Naš servis određuje šta od toga treba menjati,ako je uopšte potrebno nešto menjati. Mrežni filter, ispod poklopca klime očistite na svakih 30 dana.

servisiranje klima uredjaja

Top